Katter kan ha olika beteendeproblem vilket är något som vi fått erfara genom åren. Här har vi samlat ihop lite tips som kan underlätta vid denna typen av problematik.
Katten är inte rumsren:
Ställ ut extra lådor i hemmet, en låda på varje ställe katten har orenat på. Täck över ömtåliga möbler så att de inte blir förstörda och ta undan mattor. När du ställt ut så många lådor att du märker att katten inte längre hittar nya ställen att gå på så börjar du att sakta minska antalet lådor. Så fort katten gör utanför sätter du dit en låda igen. Du får hålla på så här ett tag tills du fått ner antalet lådor till det önskvärda. Därefter kan du flytta lådan till badrummet eller var du nu vill ha den. Flytta den en meter per dag så att katten vänjer sig.
Detta kommer förstås inte att hjälpa om katten lider av något annat i hemmet, t.ex. ett spädbarn som skriker eller en stor hund som den är rädd för.
Du måste vara uppmärksam på om katten bara kissar små pölar här och där eftersom det är ett tydligt tecken på urinvägsinfektion. I så fall behöver katten veterinärvård så fort som möjligt, men det är inget allvarligt om det upptäcks i tid. Medicinering och specialfoder får katten på rätt köl igen.
Katten kanske hindras av att gå på låda av andra katter i hushållet, en så kallad lådpolis. Då måste man fundera på att omplacera någon av katterna. Kanske bör lådpolisen flytta som ensamkatt.
Katten kan också vara missnöjd med sanden eller vilja ha två lådor: en till det stora och en till det lilla. Prova olika varianter.
Checklista för kattlådor:
1) Extremt rena lådor – en del katter är känsliga för smutsiga lådor.
2) Byte av sand – en del katter är missnöjda med sanden, t.ex. att den är för grovkornig.
3) Mer sand – en del katter vill ha ett djupt lager av sand då det blir mjukare.
4) Fler lådor – en del katter vill t.ex. ha en låda för exkrementer och en för urin.
5) Skydd på möbler, t.ex. presenning eller folie – en del katter undviker att gå på möbler när det prasslar och väljer då kattlådan istället.
6) Urinprov – urinprov kan lämnas till veterinär för att utesluta att katten har problem med kristallbildning eller annat.
7) Feliway – ett hormon som kan lugna en del katter. Men se upp, då ett fåtal katter reagerar aggressivt på doften.
8) Kattsällskap/inget sällskap alls – katten kan kissa på fel plats för att den saknar sällskap och har tråkigt eller för att den inte trivs med det sällskap den har.
Tamkatten attackerar dig:
Här måste du först ta reda på om katten är sjuk eller om det är en yttre faktor som gör katten stressad och rädd. Katten kan också vara arg för att den har flyttat från sin förra ägare. Om du ska vänja av katten detta beteende måste du ha tålamod och överseende. Katten bör vara i ett rum där den inte kan attackera någon. Man rör sig långsamt och talar lugnt med katten. Allt bör ske i små steg. När man märker att katten är mindre arg kan man försöka att klappa försiktigt och så vidare. Eftersom man själv brukar vara rädd för sådana katter är det naturligt att man tar det i små steg. Prova att klappa katten med en ryggkliare innan du sträcker fram din hand.
Katten vill inte bli tam:
Du kan läsa mer om tämjning här.