Beteendeproblem

Katter kan ha olika beteendeproblem. Det har vi fått erfara genom åren.
Här får du lite tips om hur du kan göra.

Katten är inte rumsren
Ställ ut extra lådor i hemmet. Ställ ut en låda på varje ställe katten har orenat på. Täck över ömtåliga möbler så att de inte blir förstörda. Ta undan mattor.
När du ställt ut så många lådor att du märker att katten inte längre hittar nya ställen att gå på så börjar du att sakta minska antalet lådor. Så fort katten gör utanför så sätt dit ny låda igen. Du får hålla på så här ett tag tills du fått ner antal lådor till det önskvärda. Sen kan du börja att flytta lådan till badrummet, eller var du nu vill ha den. Flytta den en meter per dag så att katten vänjer sig.

Detta kommer förstås inte att hjälpa om katten lider av något annat i hemmet, tex ett spädbarn som skriker eller en stor hund som den är rädd för.

Du måste vara uppmärksam på om katten bara kissar små pölar här och där för det är ett tydligt tecken på urinvägsinfektion och då ska du ta katten till veterinär så fort som möjligt. Det är inget farligt om det upptäcks i tid. Medicinering och specialfoder får katten på rätt köl igen.

Katten kanske hindras av att gå på låda av andra katter i hushållet, en så kallad lådpolis. Då måste man fundera på att omplacera någon av katterna. Kanske bör lådpolisen flytta som ensamkatt.

Katten kan också vara missnöjd med sanden eller vilja ha två lådor: en till det stora och en till det lilla. Prova olika varianter.

Här följer en checklista som du kan gå igenom:
Extremt rena lådor – en del katter är känsliga för smutsiga lådor
Byte av sand – en del katter är missnöjda med sanden, tex att den är för grovkornig
Mer sand – en del katter vill ha ett djupt lager av sand då det blir mjukare
Fler lådor – en del katter vill tex ha en låda för exkrementer och en för urin
Skydd på möbler tex presenning eller folie – en del katter undviker att gå på möbler när det prasslar mycket och väljer då kattlådan istället
Urinprov – urinprov kan lämnas till veterinär för att utesluta att katten har problem med kristallbildning eller annat
Feliway – hormon som kan lugna en del katter, men se upp! – ett fåtal katter reagerar aggressivt på doften
Kattsällskap/inget sällskap alls – katten kan kissa för att den saknar sällskap och har tråkigt eller för att den inte trivs med det sällskap den har

Tamkatten attackerar dig
Här måste du först ta reda på om katten är sjuk eller om det är en yttre faktor som gör katten stressad och rädd.
Katten kan också vara arg för att den har flyttat från sin förra ägare.
Om du ska vänja katten av med detta beteende måste du ha tålamod och överseende. Katten bör vara i ett rum där den inte kan attackera någon. Man rör sig långsamt och talar lugnt med katten. Allt bör ske i små steg. När man märker att katten är mindre arg kan man försöka att klappa försiktigt och så vidare. Eftersom man själv brukar vara rädd för sådana katter är det naturligt att man tar det i små steg. Prova att klappa katten med en ryggkliare först.

Katten vill inte bli tam
Du kan läsa mer om tämjning under rubriken Tämjning.

Comments are closed.